20 apr. Metoda de reducere a consumului de energie electrică folosită de companii din industria ta
Reducerea consumului de energie electrică nu mai este o temă de gândire. Este o măsură pe care trebuie să o implementezi imediat. Începând cu a doua jumătate a anului 2021, prețurile la energia electrică au crescut brusc, la valori fără precedent, în întreaga lume. Numai în perioada decembrie 2020- decembrie 2021 importurile de energie au costat mai mult decât dublu față de anul precedent. Volatilitatea este foarte mare, iar premisele nu sunt deloc optimiste. Agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei a perturbat și mai mult piețele energetice, adăugând presiune asupra prețurilor.
Ca antreprenor sau manager, resimți cel mai probabil toate aceste fluctuații ca pe o amenințare la adresa profitabilității companiei. Ești conștient că ai aceleași probleme ca și concurenții tăi, dar nu excluzi posibilitatea ca ei să fi găsit deja soluții pentru a-și reduce consumul. Costurile sunt tot mai mari nu doar la energie, iar acoperirea lor prin creșterea prețurilor către clienții finali nu este doar un exercițiu de matematică.
Așa că stinge lumina atunci când nu este absolut necesar să rămână aprinsă. Metaforic, sfatul poate însemna, la fel de bine, să renunți la investiții potrivite cândva, dar care și-au pierdut acum rentabilitatea. Nu vei putea face schimbări semnificative însă până nu știi exact ceea ce consumă cel mai mult.
Primul pas pentru reducerea consumului de energie electrică. Auditul energetic
Un audit energetic implică o examinare atentă a fluxurilor din companie pentru a identifica ce schimbări s-ar putea face pentru reducerea consumului de energie electrică. Îl poți face împreună cu o companie specializată sau in house, similar cu un audit al propriei case. În acest caz, poți analiza următoarele:
- iluminatul,
- motoarele electrice,
- electronicele și echipamentele IT&C,
- sistemele de încălzire,
- sistemele de răcire,
- încălzirea apei,
- izolația clădirii,
- pierderi /surse suplimentare de căldură,
- obiceiuri ale angajaților.
În acest articol, te vom ajuta să identifici unde este loc de reduceri importante ale consumului de energie generat de echipamentele IT și ce alternative ai.
Consumul de energie electrică generat de servere
Probabil că și funcționarea business-ului tău se bazează pe o cantitate tot mai mare de date care trebuie stocate undeva. Nevoia de a respecta prevederile GDPR, de a avea control total asupra informațiilor vitale pentru companie ori asupra aplicațiilor pe care le-ai dezvoltat, te-a determinat în timp să investești în propriile servere.
Au fost cheltuieli pe care le-ai considerat justificate în ideea că un server in-house asigură:
- controlul fizic asupra backup-ului datelor,
- limitarea accesului unor terți la datele și informațiile critice din interiorul companiei,
- independența față de o conexiune la internet pentru accesarea datelor,
- rentabilitate.
În contextul actual al pieței energetice, dar și privind în viitor din perspectiva tehnologiei care evoluează alert, calculele se schimă semnificativ.
Câtă energie consumă, de fapt, un server. Studiu de caz
Să luăm spre exemplu un server cu două surse de 300W. Lunar, acest server va consuma 438 KWh și anual 5.256 KWh. La un preț minimal de 1.2 RON/KWh al clienților de business, consumul acestui server îți va genera costuri de 525 RON fără TVA lunar sau 6307 RON fără TVA anual.
La acest preț se mai adaugă:
- consumul echipamentelor de răcire,
- consumul echipamentelor de backup,
- consumul echipamentelor de rețea,
- consumul unui eventual storage.
Procesoarele, HDD-urile și memoria dintr-un server consumă cea mai mare cantitate de energie, urmate de pierderile de eficiență a sursei de alimentare. Procesoarele serverelor își pot controla și limita consumul de energie. În cazul memoriei însă, consumul de energie este direct proporțional cu memoria utilizată, adică din ce în ce mai mare.
Numai dacă ne gândim la aplicații, este evidentă nevoia tot mai mare de memorie a acestora. În plus, în servere, cererea de memorie este pe un trend continuu ascendent.
Cele mai recente servere au un număr mai mare de nuclee încorporate. Or, cu cât ai mai multe astfel de nuclee, ai nevoie de mai multă memorie care sigur nu va rămâne neutilizată. Companiile folosesc tot mai frecvent virtualizarea; adică procesul prin care se creează o versiune virtuală a unui server sau computer fizic.
Serverele consumă energie și produc căldură. Redu consumul de energie de două ori mai repede
O altă consecință a folosirii serverelor in huse constă în necesitatea de a disipa căldura produsă de acestea, folosind tot energie electrică.
Un server supracalibrat, spre exemplu, are o performanță mai bună, dar se încălzește mult mai tare. Or, pentru a menține componentele interne ale serverelor la temperaturi sigure de funcționare, acestea trebuie răcite. Piesele supraîncălzite au, în general, o durată de viață mai scurtă. Consecința? Un server nefuncțional poate înseamna angajați care nu pot lucra sau clienți ca nu pot fi serviți.
Și energia nefolosită te costă
Sursele de alimentare irosesc energie prin transformarea curentului alternativ în curent continuu. Cele mai multe servere funcționează în prezent cu surse de alimentare cu o eficiență de 20-40%, ceea ce înseamnă că irosesc mai mult de jumătate din energia electrică ce le este transmisă. La nivelul unui server tipic, economiile potențiale de energie rezultate din trecerea la o sursă de alimentare cu o eficiență de 15% pot fi de până la 100 W sau mai mult.
Reducerea consumului de energie electrică. Costurile cu stocarea
Un alt element de luat în calcul atunci când te gândești la factura de energie electrică se referă la modul în care realizezi stocarea datelor. Consumul mare apare în cazul în care serverele companiei tale utilizează mai multe discuri și interacționează cu sistemele de stocare în rețea, dar și atunci când există o gestionare defectuoasă a stocării. HDD-urile care stochează date accesate rar nu ar trebui să “se rotească” 24 de ore din 24.
Aceasta fiind situația consumului de energie al unei companii ce folosește servere in house, pentru reducerea de costuri ai putea lua în considerare următoarele două variante.
1.Investiții suplimentare în servere de ultimă generație, mai eficiente din punct de vedere energetic
Având în vedere creșterea continuă a necesarului de memorie, trend pe care l-ai observat probabil și în compania ta, dar și a consumului legat de răcirea serverelor, cel mai probabil această variantă ar avea un impact doar pe termen scurt.
În plus, să deții servere in house implică:
- spațiu suplimentar de depozitare,
- suport IT dedicat,
- costuri impredictibile,
- nevoia de a asigura redundanța datelor, pentru a fi sigur că nu le pierzi în caz de dezastru,
- asumarea faptului că nu există garanții privind timpul de recuperare sau timpul de funcționare a sistemelor tale informatice, după un eveniment neprevăzut.
2.Migrarea serviciilor în cloud
Presupune faptul că vei înlocui serverele in house cu unele centralizate, pentru a avea acces la diverse servicii IT precum e-mail, procesare calcul, servicii de contabilitate, automatizarea vânzărilor și a serviciilor pentru clienți etc.
Avantajul migrării în cloud ar fi că:
- elimini costurile cu energia consumată de servere,
- ai costuri previzibile, lună de lună,
- plătești exact resursele pe care le folosești și poți crește oricând fără investiții inițiale, conform principiului pay-as-you-grow,
- ai opțiunea de a alege între un cloud public, un cloud privat sau unul hybrid,
- eliberezi din spațiu,
- ai pierderi limitate în cazul apariției unor probleme ale hardware-urilor,
- beneficiezi de update-uri automate ale software-urilor,
- îți asigură un mediu în care poți lucra colaborativ, de la distanță,
- beneficiezi de redundanța infrastructurii cloud,
- ai SLA (Service Level Agreement) garantat al serviciilor din cloud,
- backup-ul este facil și ai protecție împotriva ransomware,
- îți poți crea foarte simplu un plan de Business Continuity și Disaster Recovery.
În plus, faptul că îți migrezi serviciile în cloud, nu înseamnă că faci compromisuri legate de lucruri extrem de importante pentru orice business:
- securitatea datelor,
- ușurința cu care se pot accesa acestea,
- conformarea la legislația GDPR
- capacitatea de a recupera date, în cazul unui eveniment fortuit.
Cât despre costurile legate de migrarea serviciilor tale IT în cloud, riscul de a plăti mai mult există, dar este mic și poate fi aproape complet evitat dacă îți apreciezi corect nevoile, iar compania care face migrarea serviciilor nu face unele greșeli.
Servicii de migrare în cloud. Cum să alegi compania care va reuși să îți reducă factura la energie
Indiferent cum arată acum infrastructura ta IT și ce ai dori să îți ofere pe viitor, ar trebui să ceri servicii IT care să îți asigure:
- consiliere cu privire la ce și în ce condiții ar fi bine să se realizeze migrarea,
- previzibilitate în procesul de migrare,
- certitudini că nu vei pierde date,
- certitudini că nu vei avea întreruperi în activitate,
- asistență post migrare.
Pașii pentru migrarea serviciilor în cloud AICI
Renunțarea strategică, conștientă, la vechile echipamente se poate dovedi a fi mai mult decât o alegere rezonabilă. Ar putea fi acea decizie inteligentă care te va salva de la o creștere a costurilor ce poate fi evitată.