Învățăm, testăm și inovăm pentru ca soluția IT pe care ți-o oferim mâine să fie mai valoroasă decât cea de azi. Nu ne dorim să fie mai ușor, ne dorim să fim mai buni.

Ultimele postări
© Copyright Magnetic IT Services

Cum să începi procesul de transformare digitală. Primii 5 pași și o soluție tehnică

transformare digitala in progres

Cum să începi procesul de transformare digitală. Primii 5 pași și o soluție tehnică

Îți vezi afacerea crescând în aceasta perioadă? Înseamnă că ai înțeles importanța ajustării business-ului la noile condiții de piață. Asta facem și noi:susținem și ghidăm companiile din perspectiva IT pentru a se adapta schimbărilor impuse de contextul actual, astfel încât să fie productive și de succes pe termen lung.

Situațiile de criză necesită decizii rapide și o evoluție continuă. Să te asiguri că din punct de vedere al serviciului IT ești pregătit, îți aduce doar beneficii. Mai mult, transformarea digitală poate ajuta orice business indiferent de zona pe care vrea să o îmbunătățească-experiența clienților, procesele operaționale sau modelul de business!

Am documentat subiectul și îți explicăm cum să demarezi procesul de digitalizare a afacerii, ce avantaje îți poate aduce și ce soluții există.

 

1. Analiza

Începi prin a analiza cum faci afaceri, cum poți rămâne competitiv și ce relație ai cu clienții tăi. Ce trebuie să îmbunătățești sau să schimbi și ce trebuie să continui?

Unele corporații au trecut deja prin acest proces, iar concluzia lor, exprimată într-un sondaj de opinie realizat de Microsoft, a fost că soluțiile IT sunt cele mai eficiente.

70% dintre companiile din Centrul și Estul Europei cred că soluțiile IT sunt esențiale pentru business-ul lor.

82% apreciază că tehnologiile digitale îi va ajuta să crească.

 

2. Stabilește-ți prioritățile

Analiza ar trebui să îți ofere o imagine clară asupra punctelor nevralgice de care ar trebui să te ocupi mai întâi.

Dacă te raporezi la cei trei piloni menționați anterior- experiența clienților, procesele operaționale și modelul de afaceri-stabilește un obiectiv strategic specific fiecăruia dintre acestea. Ai grijă să corelezi totul cu obiectivul general pe care ți l-ai propus pentru anul acesta.

Discută aceste obiective cu echipa ta. Scopul este ca fiecare departament să își seteze propriile micro-obiective în acord cu cel principal.Ca să funcționeze, acestea trebuie să fie SMART adică:

  • Specifice
  • Măsurabile
  • Accesibile
  • Relevante
  • Realizabile în timpul propus

 

3. Identifică posibile soluții

În funcție de domeniul în care activezi și specificitățile business-ului, soluțiile identificate pot fi nenumărate. Noi ne vom concentra asupra uneia care funcționează indiferent de mărimea companiei, de problemele cu care te confrunți sau de aria de expertiză.

Conform studiului Microsoft, transformarea digitală a fost adoptată pentru a rezolva 12 dintre cele mai importante  nevoi ale business-urilor din Sudul și Estul Europei.

Este vorba despre:

  • îmbunătățirea satisfacției clienților
  • creșterea calității serviciilor sau produselor
  • reducerea costurilor
  • majorarea numărul de clienți
  • obținerea de informații despre clienți
  • îmbunătățirea colaborării și comunicării în interiorul și exteriorul companiei

 

  • îmbunătățirea serviciilor IT
  • ameliorarea operațiunilor interne (contabilitate, HR, achiziții)
  • îmbunătățirea agilității companiei
  • dezvoltarea de noi produse/servcii
  • ajustarea portofoliului de produse
  • intrarea pe noi piețe

Revenind la cei trei piloni:

76% dintre companii se gândesc la transformarea digitală ca soluție pentru a-și optimiza operațiunile.

74% cred că transformarea digitală îi va ajuta pe angajați să fie mai productivi și să colaboreze mai ușor.

58% cred că transformarea digitală îi va ajuta să adere la noi modele de business, să își perfecționeze produsele sau serviciile ori să lanseze unele noi.

 

4. Identifică echipa

Transformarea digitală este un proces amplu și de durată ce necesită un project manager. Dar cine? Ai putea crede că persoana care recomandă de obicei achizițiile IT ar putea fi potrivită. Nu neapărat. Tehnologia este acum atât de omniprezentă la nivelul departamentelor încât responsabilitatea achizițiilor cade de multe ori pe umerii managerilor acestora.

Varianta corectă depinde de organizația ta. Pentru a avea o perspectivă, între companiile din Centrul și Estul Europei, 70% spun că CEO sau șefii de departamente iau astfel de decizii. În cazul operatorilor de fabrici însă, echipele IT au cea mai mare influență în procesul de achiziție.

Indiferent care este varianta aleasă, cele mai bune decizii se iau mereu în echipă.

 

5. Alege soluția potrivită

Transformarea digitală presupune utilizarea tehnologiilor  pentru a eficientiza un proces. Care tehnologii? Vei avea o idee despre ce îți trebuie după ce ai parcurs pașii anteriori.

Din experiența pe care am acumulat-o finalizând peste 1.000 de proiecte, majoritatea companiilor din România au nevoie ca serviciile lor să fie disponibile oricând, oricum și de oriunde.

 

Soluția Cloud

 

îndeplinește simultan mai multe “joburi”- permite munca în echipă, de la distanță; te protejează de infractorii cibernetici și îți eliberează spațiul fizic.

Gândește-te la un cloud ca la un set de servere și putere de procesare disponibile prin Internet, împreună cu software și baze de date care rulează pe aceste servere.

Cloud computing este doar unul dintre pilonii transformării digitale, un punct de plecare pe drumul către succes.

Nu va mai trebui să investești în hardware, upgrade-uri și mentenanța serverelor proprii. Providerul de cloud se ocupa de toate acestea.Îți poți redirecționa investițiile către proiecte ce îți asigură creșterea.